Cand refacem instalatia electrica a unui apartament – materiale necesare si pasi de urmat
Refacerea unei instalatii electrice nu este tipul de operatiune realizata des, prin urmare implica decizii ce vor influenta functionalitatea pe termen lung. Rezumam tot acest proiect la doua mari aspecte si anume la nevoia de a colabora exclusiv cu un electrician autorizat si de a folosi doar materiale de calitate. Intervalele de timp la care instalatia electrica se modifica este de ordinul zecilor de ani, de regula. Intelegem asadar ca este necesar sa punem accent pe echipamente si metode nou, care vor asigura durabilitate sistemului electric.
Iata pasii pe care ii implica refacerea instalatiei electrice:
Evaluarea situatiei
In aparenta, sistemul electric nu arata deteriorat sau afectat in vreun fel de trecerea timpului. Insa, din punct de vedere functional, primele semne sunt legate de fluctuatiile de tensiune. Incepem prin a crea proiectul si dimensionarea teoretica a sistemului. Adica unde vor fi noile cabluri electrice, unde vor fi pozitionate aparatajele, prizele si intrerupatoarele, dozele de aparataj.
Demontarea instalatiei vechi si trasarea celei noi
Urmeaza partea deconectarii de la reteaua electrica, pentru a scoate pozitia instalatiei vechi. Totodata acum este timpul pentru a trasa noua instalatie electrica, executand santurile necesare si gaurile pentru dozele de aparataj, prize si intrerupatoare.
Cabluri montate
Ajungem si la etapa montajului cablurilor si a elementelor fixe de acces la instalatia electrica in cauza. La aceasta etapa vorbim despre montarea tubulaturii de protectie a cablurilor, la montarea propriu-zisa a elementelor de aparataj si a tuturor prizelor si intrerupatoarelor. Exista acum pe piata de profil si acele cabluri ce nu au nevoie de protectie, printre acestea amintim despre cele tip NYM-J, N2XH, EYY.
Conexiuni si racorduri la noul tablou electric
La aceasta etapa este vorba despre realizarea conexiunilor necesare si a racordurilor pentru noul tablou electric. Este ales tabloul de siguranta, un aspect extrem de important dupa ce elementele traseelor sistemului electric sunt toate pozitionate. Acum se vor realiza conectarile circuitelor pentru alimentarea corecta cu energie electrica la reteaua externa.
Vor fi necesare si sigurantele diferentiale sau denumite intrerupatoare diferentiale si alte sigurante automate, disjunctoarele. Toate acestea, impreuna cu tabloul electric vor asigura o exploatare in siguranta a sistemului electric, conforma cu cerintele de consum.
Testarea si punerea in functiune
Ultimul pas din proiect este cel de testare si de punere in functiune a instalatiei electrice in cauza. Dupa ce lucrarile de montaj si de conectare au fost realizate, trecem la conectarea sistemului la reteaua furnizorului de electricitate. A nu se omite partea de testare functionala, verificand daca toate elementele componente functioneaza corespunzator. Electricienii folosesc si teste specifice cu aparatura de masurare. In final, se trece la finisaje, la acoperirea traseelor si la continuarea lucrarilor de renovare.
Consideram ca este important sa mentionam ca toti acesti pasi implicati pentru a schimba o instalatie electrica sunt importanti, dar pot varia, in functie de nevoile specifice ale fiecarui consumator. Depinde de asemenea de amploarea lucrarii. Avand un electrician cu experienta drept colaborator, veti fi siguri ca deciziile pe care acesta le ia si pasii pe care ii urmeza in decursul acestui proiect va asigura in cele din urma ca noua instalatie electrica va fi sigura.
Nu uitati, pentru toate materialele electrice necesare Sercom Electric este partenerul vostru!